sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Syysmyssy ja lapaset kera sienien..






Ei aavistustakaan mitä sieniä kuvassa, eli jäivät poimimatta suosiolla.

Pojalle tuli virkattua syysmyssy ja lapaset, jotka tuskin päätyvät tosi käyttöön päiväkotiin, mutta syysretkelle mökille sopivat juuri passelisti. Sieniä oli joka nurkalla ja niistä satiinkin kerättyä ihan mukavat kotiintuomiset. Uutena tuttavuutena mukaan tuli myös pihlajanmarjoja, joista olisi tarkoitus keitellä hilloa talveksi. Saas nähdä miten onnistuu.


Ja tässä sitten onkin ohje virkattuihin lapasiin. Ohje on tehty n. 3-vuotiaalle pojalle käteen sopivaksi. Koukku nro 8 ja lankana Kelo. Koska en koskaan muista miten edellisellä kerralla homman toteutin, päätin nyt olla viisaampi ja kirjoittaa ihan ylös ohjeen. Ohje toimii paksulla langalla toteutettuna, ohuemmalla kannattaa tehdä ihan perusohjeen mukaan..

Ranne ja kämmen:

Luo 16 silmukkaa.Tee ensimmäiseen silmukkkaan piilosilmukka ja kiinteä silmukka, seuraaviin 15 silmukkaan jokaiseen kiinteä silmukka.
Jatka kiinteitä silmukoita 10 kerrosta.

Peukalonkohta: aloita kerros tekemällä 3 ketjusilmukkaa ja hyppää kahden silmukan yli ja tee kiinteä silmukka.

Peukalon paikka vaihtelee kääntämällä työtä niin, että peukalon paikka tulee joko vasemmalle tai oikealle.

Jatka kiinteitä silmukoita 7 kerrosta, myös siis kolmeen ketjusilmukkaan.
Aloita työn reunasta kiinteitä silmukoita 8 ja tee kavennus, jatka 7:llä kiinteällä silmukalla ja tee kavennus.

Tee kavennukset seuraavilla kerroksilla samoihin kohtiin. Jatka kunnes työssä on enää 6 silmukkaa, päättele.

Peukalo:

Tee kiinteitä silmukoita peukalon reikään, niin että siihen ei jää reikiä. Eli 3+2= 5 ja reunoista lisää 4 tai 5 eli yhteensä 10 tai 9.
Jatka kiinteitä silmukoita 3 krs, aloita kavennukset sivuilta silmämääräisesti oikeassa kohdassa. Jatka kunnes 4 silmukkaa jäljellä, päättele.

Kastele lämpimällä vedellä ja venytä lapanen leveämmäksi ja symmetriseksi. Lapanen oli ainakin mulla oikean kokoinen vasta venytettynä.


Perusohje kaikessa yksinkertaisuudessaan menee näin: Ketjusilmukoita sen verran, että lapasesta tulee käteensopiva, kiinteitä kerroksia peukalon kohtaan asti ja siitä eteenpäin kunnes pikkurilli on peitossa, peukalon silmukat ovat 1/6 koko silmukka määrästä, kavennuksissa voi käyttää monenlaista tekniikkaa, eli kavennusten määrä peukalossa ja muutenkin oman maun mukaan. Paksulla langalla kavennukset teen kuten yllä, ohuemmalla langalla nämä kavennukset eivät sitten toimi.

Tämä yleisohje on sovellettu kirjasta: Susanna Zacke ja Sania Hedengren (2011) Sekaisin Langoista. WSOY



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tunnisteet